پایگاه خبری تحلیلی ویرا weera.ir

جمعه 31 فروردين 1403 | Friday 19 April 2024

سايت خبري ويرا -نتیجه‌ی انتخابات مجلس در استان ایلام پس از شوراها بیشترین تاثیرپذیری را از رای پایه یا همان " قومیت" داشته است و البته در انتخابات گذشته این معادله به "قبیله‌ی من حزب من" تا حدودي تغییر موضع داد.

بی‌تردید انتخابات مجلس دهم حاصل متغیر‌های قومیت، حزب، رسانه و نخبگان بود و نقش حزب و رسانه‌های مجازی در ترغیب و تشویق افکار عمومی به مشارکت در انتخابات کم‌نظیر بود و در اسفند فرا‌رو کسانی که رسانه‌ها و احزاب برای آنها اسپند دود کنند شانس بیشتری برای بدرقه از ایلام تا بهارستان دارند.

در انتخابات اسفندماه چهره‌بودن و شخصیت کاریزما بودن را نیز بر ویژگی‌های یک کاندیدا اضافه نمایید و نتیجه‌ی آن را حدس بزنید هر چند جوانان دانشگاهي نيز مي‌توانند برخي از معادلات را بر هم بزنند.

اصلی‌ترین معضل وچالشي که پیش‌روی نخبگان سیاسی و چهره‌های کاریزمای انتخابات وجود دارد میزان مشارکت مردم در این صحنه‌ی رقابت است و پیروزی یک جناح سیاسی و شکست جناح دیگر در میزان مشارکت مردم در انتخابات بستگی دارد.

شور انتخاباتی با توجه به مشکلات معیشتی و اقتصادی تاکنون در کشور و استان ايلام شکل نگرفته است اما مردم شرایط از این بدتر را نیز تجربه کرده‌اند و ایلام همواره بالاترین ميزان مشارکت را از آن خود کرده است.

نقطه‌ی سایه‌روشن دیگری که فراروی احزاب است آرای سیاسی در انتخابات گذشته بود و لیست امید در تهران و رای حزبی در ایلام با تردید برای انتخابات مجلس یازدهم روبروست و دوگانه‌ی بیم و امید مقابل طرفداران جناح سیاسی اصلاح‌طلب است و یک دگردیسی و طرحي‌نو در این جریان سیاسی لازمه‌ی شرکت در وادی تبلیغات انتخاباتی است.

قومیت در برزخ انتخابات نیز کارایی خود را به دل‌زدگی و مكانيسم سركوب داده است و انتظارات قبیله‌ها از کاندیداهای مجلس دهم برآورده نشده است و در این دوره به نسبت دیگر دوره‌ها بیشتر آرای قومیت‌ها خاکستری یا سرگردان هستند که ساحت قبیله به عنوان اولین پایگاه اجتماعی در استان بایستی بازسازی و جوان‌سازی شود.

رسانه نیز به دلیل حضور و تعدد گروه‌های مجازی و حضور غیر متخصص‌ها در عرصه‌ بایستی در مسیر پیش‌رو با پالايش آسیب‌های گذشته واقعیات جامعه را دستمایه‌ي انتخابات آزاد و رقابتي نماید تا مردم به سهولت کاندیدای شایسته‌تر را انتخاب نمایند.

آسیب دیگری که همواره پیش‌روی نمایندگان بوده است تک‌دوره‌ای بودن آنها در مجلس است و شاید اصلی‌ترین دلیل این امر عدم آشنایی کامل مردم با وظایف و اختیارات نمایندگان است و البته ميزان تاثير پايين قانونگزاران استاني به دليل تعداد پايين و اختلافات هميشگي آنها در بهارستان است و حتی اگر در بین سه نماینده‌ی فعلی استان بتوانیم یکی را برای  بار دوم راهی بهارستان نماییم مسیر اصلی دموکراسی را بازیافته‌ایم! هرچند این سخن در نزد اهل سیاست مبلغی به دور از کیاست است.

اما با این اوصاف و شرایط مذکور کدام یک از نامزد‌های احتمالی از اقبال و شانس بیشتری نسبت به دیگر رقبا برخوردار هستند تا اسفند برای آنها اسپند دود کند.

۱-محمدرضا مروارید دانش‌آموخته‌ی کشاورزی و مدیریت دولتی:

استاندار سابق ایلام، قائم مقام معاونت اقتصادی شهرداری تهران، معاون پشتیبانی و بازرگانی سازمان حمل و نقل و پایانه‌های کشور، معاون برنامه‌ریزی استاندار کرمانشاه که از سال ۶۲ تا ۹۴ در سطح اول مدیریت استان و کشور حضور داشته است و به عنوان و شخصیت اصلاح‌طلب با اخلاق از مقبولیت، محبوبیت و نفوذ بسیار زیادی در بین مردم استان ایلام برخوردار است.

مروارید در شهر ایلام آرای ایلامی‌های اصیل را به واسطه‌ی سالها زندگی خانواده‌ی پدری در این شهر از آن خود می‌نماید و همچنین "خواهرزاده‌ی ارکوازی‌هابودن" نیز به عنوان یکی دیگر از پایگاه‌های رای‌آوری او به شمار می‌آید.

حسن مجاورت در کنار ایلامی‌ها و حضور پدر بزرگوار ایشان در مجلس خبرگان رهبری از خانواده‌ی مروارید یک خانواده‌ی کاریزما ساخته است و چهره‌ی آرام و متین و معقول مروارید نیز بر این مقبولیت افزوده است و عملکرد نسبتا موفق وی در چهار سال استاندار بودن در ایلام گویای این واقعيت است.

مروارید اصلاح طلب است و در بیان این خط فکری هیچ‌گاه ابایی نداشته است و در اظهارنطرها و موضع‌گیری‌های او می‌توان آثار آشکار اصلاح‌طلبی را دید‌ و به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان استان ایلام بین انتخاب او، قنبری، ساغری و جلال میرزایی یا گزینه‌ی پنجم دیگر در شهر ایلام انتخاب سختی نخواهند داشت هرچند توده‌ي مردم به خود مرواريد راي مي‌دهند نه خط فكري او .

مروارید علاوه بر مزیت‌های مذکور پیدا و پنهان خود یک مزیت دیگری به نام رسانه‌ای بودن را داراست و پایه‌گذار روزنامه‌نگاری نوین در ایلام با صاحب‌امتیازی پیک ایلام است و از ابتدای شکل‌گیری فضای مجازی بیشترین شناخت ، حضور و پاسخگویی به ارباب رچوع در عرصه‌ی فضای رسانه‌ای و مجازی نیز از آن محمدرضا مروارید است.

۲-داریوش قنبری دکترای علوم سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس:

 نماینده‌ی دو دوره استان ایلام در مجلس شورای اسلامی و عضو هیات علمی دانشگاه‌های معتبر کشور را که معاون پارلمانی شهردار تهران، مشاور پارلمانی شهرداری تهران و فعالیت در دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام را در کارنامه دارد، شهرت و چهره‌بودن خود را مدیون انتقادهای تند و تیز از دولت احمدی‌نژاد است و نطق‌های گیرا و آتشین او در مجلس از او یک چهره‌ی سطح ملی ساخته است.

دکتر قنبری سخنگوي فراكسيون اقليت مجلس در دور هشتم رای پایه و زیربنایی خود را از مردم سیاست‌دان و فرهیخته‌ی ایوان دارد و به عنوان یک اصلاح‌طلب شناسنامه‌دار آرای این جریان سیاسی را از آن خود خواهد کرد و دوگانه‌ی مروارید- قنبری می‌تواند انتخاب اولیه و نهایی اصلاح‌طلبان در حوزه‌ی شمالی استان ایلام باشد.

دکتر قنبری که از آرای پایه‌ی قومیت و حزب برخوردار است آرای خاکستری و به اصطلاح خفته‌ی مردم را نیز می‌تواند با برگزاری ميتينگ‌ها و مناظره‌های دانشگاهی به مانند سابق از آن خود نماید و این چهره‌ی ملی که در نزد دیگر استان‌های کشور شناخته شده است در صورت مشارکت حداکثری مردم می‌تواند یک انتخاب شایسته و اصلح براي ايلام،ايوان، سيروان،چرداول،مهران و ملكشاهي باشد.

دكتر قنبري كه دفتر او در تهران پس از سالها فاصله از نمايندگي استان در مجلس به روي ايلامي‌ها باز بوده است و ارتباط او با مردم ،نخبگان و اصحاب رسانه برقرار مانده است مي‌تواند با حضور خود به ايجاد شور و نشاط انتخاباتي در استان ايلام كمك شاياني نمايد.

۳-دکتر سارا فلاحی  دکترای علوم سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ایلام:

 به عنوان یک بانوی اجتماعی ، سیاسی و اهل قلم در انتخابات مجلس دهم در جمع چهار گزینه‌ی دور دوم انتخابت قرار گرفت و به عنوان اولین بانو در استان ایلام می‌تواند نماینده‌ی بسیار خوبی برای این قشر در مجلس یازدهم باشد.

دکتر فلاحی که احزاب را ناکارآمد می‌داند از عضویت در احزاب سیاسی امتناع ورزیده است و خود را کاندیدای مستقل اعلام داشته است اما تم سیاسی او نزدیک‌تر به جریان سیاسی اصولگراست و البته برخی نیز او را اصلاح‌طلب می‌دانند و اهل خرد می‌تواند از قلم او خط فکری او را تشخیص دهند.

بیان گیرا و قدرت سخنوری و آشنایی به مسائل سیاسی کشور در نطق‌های و نوشته‌های او دیده می‌شود و  مناظره‌ی او در دانشگاه آزاد واحد ایلام با تعدادي از كانديداهاي دور قبل و همچنین کشمکش او با عباس‌زاده مشکینی استاندار اسبق ایلام در یک سخنرانی نقل افواه عمومی است.

سارا فلاحی آرای مردم ایوان و دانشگاهیان استان را از آن خود دارد و ایوان به عنوان اصلی‌ترین پایگاه رای‌آوری این بانوی کلهر و فرهیتخته‌ی ایوانی می‌تواند استان را برای اولین بار صاحب یک نماینده‌ی زن نماید.

اگر میزان مشارکت در انتخابات پیش‌رو پایین و متوسط باشد سارا فلاحی می‌تواند یکی از دو کاندیدایی باشد که در اسفند ماه به مجلس یازدهم راه پیدا می‌کند.

سارا فلاحی مرز احزاب را ساختگی و ناکارامد می‌داند و خود را فراحزبی و فراجریانی معرفی می‌کند و در شرایطی که قاطبه‌ی مردم از درگیری‌های سیاسی دو حزب سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا به ستوه آمده‌اند به زعم فلاحی تفکر مستقل می‌تواند عامل مهمی در اتحاد ملی و انسجام داخلي باشد.

4-علی‌اکبر بسطامی به عنوان گزینه‌ی اصلی و شاخص چوار و ارکوازی:

 از سوی متنفذین و ریش‌سفیدان و بزرگان ارکوازی به عنوان کاندیدای واحد معرفی خواهد شد و در مسیر پیش‌رو چنانچه آرای گسترده‌ي شهر ایلام و آرای خاکستری بخشی از سیروان و چرداول و ايوان را همراه نماید قابليت ان را دارد كه راهی بهارستان شود.

دوئل همتی و بسطامی در انتخابات مجلس در ادوار گذشته از جذاب ترین مبارزات انتخاباتی بوده است و در این شرایط که فریدون همتی استاندار فعلی هرمزگان وارد وادی انتخابات مجلس نشده است، می‌تواند ارکوازی را صاحب یه کرسی از دو کرسی حوزه‌ی شمالی استان ایلام در تهران نماید.

بسطامی سالها مدیر کل کمیته امداد بوده و نیز مدير كل پارلمانی کمیته امداد را در كارنامه دارد که همین عامل آرای قشر تحت حمایت را از آن او خواهد کرد.

علی‌اکبر بسطامی به عنوان یک اصولگرای شناسنامه‌دار رای این جریان سیاسی را نیز در سبد رای خود خواهد دید و به احتمال زیاد در نهایت احزاب سیاسی اصولگرا در مقاطع پایانی انتخابات از وی حمایت خواهند کرد.

بسطامی باید تلاش نماید در دور اول انتخابات در اسفند به مجلس راه یابد . در صورتی که انتخابات به دور دوم کشیده شود چالش لطیف صادقی برای وی نیز تکرار خواهد شد.

آرای قوميتی و حزبی و آرای افراد تحت حمایت و توده‌ي متوسط را می‌توان در سبد رای بسطامی دید و البته تمام معادلات موجود در شرایطی است که لطیف صادقی و عزت‌اله یعقوبی به عنوان رقبای جدی بسطامی در روزهای آخر تبلیغات به سود وی کناره گیری نمایند.

*****

اما انتخابات به زعم نگارنده به صورت قطعی به این چهار نفر ختم نخواهد شد و چهره‌های سرشناسی هم‌چون احمد شوهانی و ساغري نیز می‌توانند در این معادلات نقش‌آفرینی نمایند.

دکتر شوهانی به عنوان نماینده‌ی اسبق استان در مجلس در بين ايل شوهان شانس زیادی را همراه با دکتر طاهری‌مقدم نسبت به شیرزادی از ملكشاهي برخوردار است و از آنجا که نمایندگان فعلی استان از سیروان‌چرداول و ملکشاهی هستند شوهاني مي‌تواند دوباره به روش چهره به چهره و تبليغات محيطي آراي مهران و ايلام را از آن خود نمايد.

دکتر ساغری ؛ رئیس ستاد روحانی در دور اول و یک چهره‌ی دوست‌داشتنی و محجوب در استان است كه به عنوان نقطه‌ي اتكاي اصلاح‌طلبان استان ایلام اخیراً گردهمایی‌هاي تبليغاتي نیز برگزار نموده و در شرایطی می‌تواند در بین گزینه‌های اصلاح‌طلبان قرار گیرد.

سيروان و چرداول و در راس آنها ايل خزل سالهاست نتوانسته‌ به يك كانديداي واحد مثل حيدري‌زاد و محمديان دست يابد و به دليل اختلافات درون ايلي نشده است كانديداي شاخصي را وارد گود تبليغات انتخابات نمايند و مرتضي دارايي و مهدي شريفي در انتخابات پيش رو كار سخت و دشواري براي هم‌افزايي و همراه نمودن افكار عمومي دارند.

هليلان نيز در صورت حضور مهندس شاپور پولادي چهره‌ي شاخص و توانمند استان و كشور مي‌توانست در انتخابات پيش رو نماينده داشته باشد و البته شايد يك معلم يا چهره‌ي گمنام از اين ديار بتواند حماسه‌ي مرحوم مرتضي كرمي را تكرار نمايد و اين سرزمين ناشناخته و محروم نيز دوباره بر شور و نشاط انتخابات بيافزايد.

ناگفته پيداست كه جلال ميرزايي نماينده‌ي فعلي استان در طول دوران حضور در مجلس سعي نمود جايگاه نمايندگي را تاحدودي ارتقاء بخشد و با موضع‌گيري‌ها،مصاحبه‌ها و اظهارنظرهاي در سطح ملي و ارتباط با رسانه‌هاي كشور برآن شد خود را يك چهره‌ي ملي نشان دهد اما تا رسيدن به سطح داريوش قنبري فاصله دارد و اگر بتواند در انتخابات پيش رو يك بار ديگر اعتماد اصلاح طلبان را بدست آورد نيم نگاهي به دودوره‌اي بودن خواهد داشت و دوئل مرواريد ميرزايي در انتخابات يازدهم در حضور استاندار قاسم سليماني يك دوئل تماشايي خواهد بود.

سلام اميني نيز به واسطه‌ي عزل و نصب هايي كه از دانشگاه‌ها تا مديران كل و فرمانداران داشته است تاحدودي نقش‌افريني نموده است اما اميني بيشتر وقت خود را در كميسيون انرژي معطوف به انتقال ناموفق دفتر نفت و گاز غرب كشور به ايلام نمود و ملكشاهي‌ها در فضاي مجازي بارها بر او تاخته‌اند و شانس اميني و ميرزايي در انتخابات پيش رو به يك اندازه و اندك است.

در پايان گفتني است اين تحليل نسبي است و ممكن است متغيرهايي همچون ميزان مشاركت مردم، تاييد صلاحيت كانديداها، كانديداهاي نيابتي و اوضاع فعلي مملكت در انتخابات پيش رو تاثير داشته باشند و گزينه‌هاي جديدي وارد مجلس شوراي اسلامي شوند كه اسم آنها در اين تحليل ذكر نشده است.

 

 

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
بازخوانی کپچا


تمامی حقوق سایت محفوظ و متعلق به مدیریت سایت ویرا می باشد ، طراحی شده توسط دنیای طراحی وب 09186377747

 

 

Template Design:Dima Group