به بهانه شيوع ويروس كرونا: نقش فتفاتنيوزها در توليد اندوه مستمر
تلخندسایت ویرا-فرجاله صيدمحمدي- كرونا پندها و عبرتآموزيهاي فراواني براي نسل پرادعا و پرطمطراق امروز به همراه داشت و هرچند تلخيهاي اين ويروس كشنده بيشتر از شيريني آن بود اما كرونا ايلاميها...
در ابتداي ورود ويروس به ايلام، ايلاميهاي مقيم چين نحوهي انتقال اين ويروس را با زبان دوربين نشان دادند و با زبان كُردي چينيها را مقابل افكار عمومي قرار دادند تا اقرار كنند كه اين ويروس در استان هاي كردنشين چگونه رسوخ و نفوذ يافته است.
وقتي چكيده و مقدمه اين ويروس مشخص و پيشينهي ويروس محرز گشت ايلاميها وارد ادبيات تحقيق در مورد كوويد 19 شدند و گفتمان و رفتار خود را بر اساس شرايط كرونايي برنامهريزي و مديريت نمودند.
در تعريف كرونا آمده است:
كرونا يك ويروس چيني است كه از طريق تنفس وارد سيستم تنفسي و ريه ميشود و از آنجايي كه مردم ايلام مهماننواز هستند كرونامهمان بايد حداقل يك ماه در منزل(بدن)ايلاميها باقي بماند و فقط با مرگ شخص مبتلا اين جدايي رقم ميخورد.
كرونا ويروس در هر كشوري به يك شكل قرباني گرفت. مثلا در امريكا گردهماييهاي انتخاباتي ترامپ و بايدن و تظاهرات مرگ جورج فلويد باعث افزايش ميزان مرگ و ميرها شد اما در ايلام مراسم ازدواج،ختم ، كوچهنشينيهاي مستمر و ثابت و مهمانيهاي شبانه باعث بالارفتن ميزان ابتلا و مرگ و مير شد.
ايلاميها ابتدا تصور كردند ويروس كرونا چيني است و چينيها كدام وسيله، خودرو يا لوازم آشپزخانهاي را محكم ساختهاند كه ويروس كرونايشان جانسخت باشد و همچنان مرغشان يك پا داشت و ادعا نمودند ما قوي هستيم و كرونا ويروس در ما اثر ندارد.
كرونا بيشتر از هر بُعدي وارد زندگي اجتماعي مردم ايلام شد.کرونا ویروس در یک کلام پایانی بود بر چشم و همچشمیهای خانوادههای ایلامی اما کرونا و فضای مجازی دردسرهای نو و جدیدی به همراه داشته است و نقش اعضای خانواده در توزیع عادلانهی اندوه برجسته است.
اگر دقت كرده باشيد اعضاي خانواده هر كدام به انحاءمختلف اخبار كرونايي را در چند نوبت با حرارت گويندههاي خبر بيست و سي بازگو كردند و تئوري هر نفر يك خبرنگار نيز از دوران كرونا خود را نشان داد و سواد رسانهاي و كرونايي افراد بر اين مبنا ارزيابي و بررسي ميشود.
حكايت اعضاي جوان و حصيلكرده خانواده جداست و هركدام اخبار درست و واقعي را از طريق كانالهاي ايلام سلامت، ايلاميان،هزارپيشه،ويرا و… دريافت ميكردند اما اعضاي كمسواد به عنوان فيكنيوزها و فتفاتنيوزها(گفتگوهايي كه منجر به از هم پاشيدن بنياد خانوادهها شده است) اخبار را از كانالهاي بزرگ به سرقت ميبردند و با تغيير در اساس خبر به نام خود ثبت ميكردند.
نه تنها برخي از كانالهاي تلگرامي كه برخي از مادران و پدران كمسواد از ذكر منابع خبري براي اخبار خود پرهيز مينمايند و سعي دارند خود را منبع اخبار اعلام كنند و حتي در مواردي عنوان كردهاند اولين مبتلاي به ويروس كرونا آنها هستند و اين امر در جذب مخاطب و فالوور نقش پررنگي داشته است.
در بیان مشکلات و علائم کرونایی مادران و دختران به یک اندازه و در يك راستا در جهت پوشش اخبار کرونایی نقش فعال و حیاتی دارند و از آنجا که منابع خبری آنها تقریبا مشترک است در بیان وخامت اوضاع هیچگاه به گلیمی برای پای آنها طراحی شده است اکتفا ننموده و چاشنی اغراق را همواره در بیان خبرهای مرگ و میر و ابتلا به کرونا در نظر میگیرند و براي جذب شنونده و مخاطب مقالاتي را شامل تاثير كرونا بر چين و چروك صورت،تاثير كرونا بر كاهش وزن،نقش جگروز(كباب خاص مناطق زاگرسنشين) براي مقابله با نفوذ فرهنگي ويروس چيني، تاثير داروهاي گياهي كوردي شامل گلگاوزبان ، كنگر و برنج عنبربو بر ويروس چيني منتشر شد.
این روزها نیز گروههای فامیلی و خانوادگی و دورهمیهای مجازی ایجاد شده است و هر خانه دو خبرنگار تحویل جامعه دادهاند و “کبینیوزها” و “تقيآنلاینها” طبق منشور گروه و در ساعات پایانی شب با مشورت فامیل درجه یک شورای سردبیری و تیتر تشکیل دادهاند و هیچگاه تیتر اخبار مادرشوهر و پدر خانم در صدر اخبار شب قرار نخواهد گرفت.
لایک و یا به عبارتی تایید نظرات خانواده نیز یک چالش بزرگ فراروي مادران خانواده است و در اين چشم و همچشمي مجازي اعتبار هر خبری به تعداد لایکهایی است که یک مطلب كرونايي دریافت میکند و در برخی شرایط که لایک مطالب کاهش پیدا میکند با تماس با فرزندان ذکور بالای ۱۸ خانواده مادري و وعده شام و اخذ عروس ، آنها را مجاب به ثبت لایک در گروه مینمایند.
در نتيجهگيري ايلاميها از ويروس چيني نكاتي مطرح ميشود و پيشنهاد شده است محققين در تحقيقات خود اين نكات را مد نظر قرار دهند.
كرونا يا كوويد 19 تاثيرات فراواني در الكترونيكي شدن خدمات دولت داشته است و هيچگاه يك ايلامي بدون ضامن وام 1 ميليون توماني دريافت ننموده است و دولت به 20 ميليون ايراني و ايلامي يك وام 1 ميليون تومان بدون ضامن اعطا نمود.
كرونا ويروس همپاي محروميت رشد و نمو پيدا ميكند و ميزان ابتلا و مرگ و مير در استان ايلام متناسب با فلاكت،توپوگرافي منطقه و نرخ گوشت قرمز محاسبه شده است و ميزان مرگ و مير همانند قيمت مرغ روز بروز تغيير نموده و افزايش پيدا كرده است.
ايلاميها به چينيها هشدار دادند كه ما شروع كننده هيچ جنگي با ويروس كرونا نيستيم ولي هر ويروسي وارد اين سرزمين شود با پاسخ سخت هوايي ، زميني و تنفسي ما مواجه است.
اما ايلاميها مردمي مرزدار و سختكوشي هستند كه در دوران جنگ تحميلي نقش حياتي و پررنگي در دفاع از كيان و مرزهاي كشور داشتهاند و دستگاه اكسيژنساز مصطفي خميني شهر ايلام نيز نميتواند نفسهاي در گلو حبسشده ايلاميها را در مسير بازگشت زندگي قرار دهد.